Odnos med ravnijo osebnostne organizacije in motnjami osebnosti

Avtorji

  • Emil Benedik
  • Mihaela Burina

Ključne besede:

osebnostna organizacija, motnje osebnosti, vprašalnik za motnje osebnosti, vprašalnik osebnostne organizacije

Povzetek

Ob nezadovoljstvu psihoterapevtov s sodobnimi psihiatričnimi klasifikacijami, ki temeljijo na identifikaciji simptomov, ne pa dinamičnih procesov, ki so v njihovem ozadju, so se pojavili poskusi iskanja vzporednic in povezanosti psihoterapevtskega in psihiatričnega koncepta osebnosti. Veliko zaslug za to imata psihoanalitik Otto F. Kernberg in njegova teorija osebnostnih organizacij. Sam ima tudi pomembno vlogo v prizadevanjih za novo pojmovanje motenj osebnosti v psihiatrični klasifikaciji mentalnih motenj DSM-5. Nova klasifikacija motenj osebnosti sicer uradno še ni sprejeta, je pa v dodatku priročnika predstavljena kot alternativna verzija in avtorji spodbujajo klinike k raziskavam na tem področju.

V članku predstavljamo empiričen poskus iskanja vzporednic med Kernbergovim konceptom osebnostnih organizacij in psihiatričnim pojmovanjem motenj osebnosti na nekliničnem vzorcu študentov. Rezultati raziskave odkrivajo pomembne statistične povezave, ki v večji meri podpirajo psihoanalitične predpostavke o specifični povezanosti različnih motenj osebnosti v skladu s teorijo objektnih odnosov. Za splošnejše zaključke bi bilo treba raziskavo ponoviti na večjem kliničnem vzorcu ob hkratni uporabi različnih merskih metod.

Prenosi

Objavljeno

2018-03-03

Kako citirati

Benedik, E., & Burina, M. (2018). Odnos med ravnijo osebnostne organizacije in motnjami osebnosti. Kairos – Slovenska Revija Za Psihoterapijo, 12(1-2). Pridobljeno od https://kairos.skzp.org/index.php/revija/article/view/396

Številka

Rubrike

Znanstveni prispevki