Strah pred intimnostjo in predporočni stres z vidika inovativne relacijske in družinske terapije

Avtorji

  • Tanja Žekš

Ključne besede:

strah, intimnost, predporočni stres, navezanost, inovativna relacijska zakonska in družinska terapija

Povzetek

S kvantitativno raziskavo smo želeli ugotoviti povezanost predporočnega stresa in strahu pred intimnostjo z nekaterimi značilnostmi udeležencev raziskave, ki v roku enega leta načrtujejo poroko: spol in funkcioniranje v primarni družini. Med 149 udeleženci (72 moških in 77 žensk), starih med 19 in 39 let je bil minimalen čas do poroke 1 mesec, maksimalen čas pa 9 mesecev.

Rezultati raziskave so pokazali, da ne obstaja statistično pomembna korelacija med strahom pred intimnostjo in doživljanjem predporočnega stresa. Pri tem je vsekakor potrebno upoštevati dejstvo, da je šlo zgolj za namenski in priložnostni vzorec. Ugotovili smo, da bodoče neveste načrtovanje poroke doživljajo v večji meri bolj stresno kot pa ženini. Prav tako smo ugotovili, da bolj kot je zdravo funkcioniranje udeležencev v primarni družini, v manjši meri ti posamezniki doživljajo predporočni stres in strah pred intimnostjo v primerjavi s posamezniki, ki prihajajo iz manj zdravih, nefunkcionalnih družin. V raziskavi tudi ugotavljamo, da podpora primarne družine zaročencev pri načrtovanju poroke zelo zmanjša doživljanje stresa. Sprejetje odgovornosti za odnos, za svojo preteklost, iskren pogovor in zaupanje, so ključni temelji za soočanje s strahom pred intimnostjo kot tudi pri soočanju s predporočnim stresom.

Prenosi

Objavljeno

2018-09-09

Kako citirati

Žekš, T. (2018). Strah pred intimnostjo in predporočni stres z vidika inovativne relacijske in družinske terapije. Kairos – Slovenska Revija Za Psihoterapijo, 12(3-4). Pridobljeno od https://kairos.skzp.org/index.php/revija/article/view/419

Številka

Rubrike

Znanstveni prispevki